Specialisaties
Specialisaties
Onze praktijk is gespecialiseerd in de volgende vormen van fysiotherapie.
-Manuele therapie
-McKenzie-therapie
-Dry needling
Hieronder leest u alles over deze specialisaties.
Manuele therapie
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten van armen en benen.
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.
Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandeld zijn:
- hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
- artrose van de heup;
- lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
- bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
- kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.
McKenzie-therapie
De McKenziemethode is een onderzoeks- en actieve (zelf)behandelingsmethode voor klachten van de wervelkolom. Deze wereldwijd erkende methode is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Nieuw-Zeelander Robin McKenzie. De methode gaat uit van de symptomen van de patiënt omdat in 80% van de rugklachen geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het is een actieve zelfbehandelingsmethode waarbij het oplossen van problemen van de wervelkolom door gerichte herhaalde oefeningen centraal staat.
Onze McKenzie-therapeuten bepalen via onderzoek volgens de McKenziemethode welke oefeningen voor u het meest geschikt zijn. Aan het eind van de behandeling kunt u uw rug- of nekklachten snel herkennen en uw oefeningen doen.
Voor meer informatie klikt u op het McKenzie logo.
Dry Needling
Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling.
Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.
Wat is een triggerpoint (spierverharding)?
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten.
Hoe uiten triggerpoints (spierverhardingen) zich?
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
• pijn/stijfheid lokaal in de spier of pijn op ‘afstand’ (uitstralingspijn);
• bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
• verminderde kracht in betrokken spier(en);
• pijn ontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen;
• warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.
Hoe kunnen triggerpoints (spierverhardingen) ontstaan?
• acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk;
• chronisch, door een langdurig verkeerde houding;
• langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek bij computer gebruik (RSI/CANS);
• overbelasting en blessures bij sporters;
• beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia;
• langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips;
• psychologische factoren zoals stress en depressie;
• voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie;
slaaptekort;
• te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.
Wat doet de fysiotherapeut?
Dry Needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Binnen de behandeling door de fysiotherapeut kan, als onderdeel, het deactiveren van actieve triggerpoints een rol spelen.
In het concept van myofasciale diagnostiek zal middels een milde druk de voor de patiënt herkenbare pijnpunten worden opgespoord. Er wordt dus specifiek gezocht naar de bewuste triggerpoints.
Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan aanprikken om de spieren te ontspannen.
De steriele naaldjes die voor Dry Needling gebruikt worden zijn voor eenmalig gebruik, ze zijn heel dun en dezelfde als bij acupunctuur gebruikt worden. De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt, waarna het naaldje in de tube snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos.
Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe.
Hoe werkt dry needling?
Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat, een verharding.Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen ook zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.
Contactgegevens
Fysiotherapie Dommelbergen
Arkendonk 3
4907 XT. Oosterhout
Telefoon: 0162-458207
Email: info@fysiotherapiedommelbergen.nl
Openingstijden:
Maandag: 7.45 – 17.30 uur
Dinsdag: 7.45 – 17.30 uur
Woensdag: 7.45 – 17.30 uur
Donderdag: 7.45 – 17.30 uur
Vrijdag: 7.45 – 17.30 uur
Er is een avondopenstelling op maandag.